Търсене в този блог

сряда, 2 юни 2010 г.

Успехът – целта, която оправдава всички средства (есе )

Всеки човек има цели, към които се стреми и мечти, които копнее да сбъдне. Ако човек е упорит и последователен, ако полага всички усилия, то той би изключително удовлетворен от крайния резултат. Успехът е може би най-важният компонент, който би направил всеки щастлив. Щастието понякога се състои дори в самото преследване на успеха, в средствата, които се влагат, за да се постигне той.

Но какво се случва, ако целта е твърде висока, ако успехът изглежда непостижим? Заслужава ли си да пожертваме всичко, да използваме всички позволени и непозволени средства, само за да я постигнем? И да, и не. Да, ако от този успех зависи развитието на живота ти, ако той определя щастието ти за напред. Не, ако целта въплъщава някакви егоистични желания на дребни душици, ако това е просто поредната прищявка на някоя разглезена кукличка или мамино синче. Тези хора не биха могли да платят високата цена на успеха.

За различните хора понятието „успех” има различен смисъл. За някои той е издигане в службата, приемане в желаното училище, вземане на важен изпит. За други успехът се измерва с броя приятели, които имаш, с любовта, която винаги си търсил и най-накрая се намерил, с щастието и разбирателството, които царят в отношенията ти с другите. За всички тях успехът е изключително важен, защото от него зависи щастието и професионалното им развитие. В този случай целта оправдава всички средства. Стремежът на човека към пълноценен и радостен живот, живот, изпълнен с хубави моменти и удовлетворение от постигнатите цели, позволява да се използват дори „малко” непозволени средства. „Малко” не включва тежки престъпления като убийство, изнасилване, кражба. Човек опира до тези нечестни средства, кога вече е изпробвал всички други варианти и не е постигнал така търсения успех. Човекът е положил неимоверни усилия, пожертвал е времето, парите и семейството си и в крайна сметка не е успял. Затова нечестните средства могат да се използват, стига целта да си заслужава.

Но какво се случва, когато „малки” хора решат да се служат с непозволени средства, за да изпълнят своите „големи” цели? Настъпва анархия, беззаконие, корупция. Нечестното постига не успеха става водещо начало в действията на мързеливия или недобър служител, когато се опитва да получи повишение, на незнаещия ученик, когато преписва или на отблъснатия младеж, когато мисли как да раздели влюбените. Всички те биха използвали всяка възможност да се доберат до целта си, без значение колко хора ще наранят и колко мечти ще провалят.
Затова трябва добре да преценим дали наистина искаме да постигнем този успех, дали той е толкова важен за нас. И ако да, да дадем най-доброто от себе си и след това да приемем принципа „Целта оправдава средствата” за най-важен.